Ficha del artículo - PEDRA EN SEC EN LA FATARELLA, LA - CARTONÉ

PEDRA EN SEC EN LA FATARELLA, LA - CARTONÉ

Disponible en castellano, inglés y francés de forma gratuita con el libro en catalán

Solà, Fundació

978-84-932147-3-9

TEXTOS DE APOYO

Precio :15,00 €

 Añadir a la cesta

Sinopsis :


La Fatarella és un poble de la comarca de la Terra alta que ha estat lligat des de sempre a la pagesia. Quan recorrem el seu terme, veiem un paisatge dissenyat amb nombroses construccions en el que l'element bàsic és la pedra. Aquestes construccions neixen de les necessitats d'un poble que va ser al mateix temps agrícola, ramader i constructor. El llibre és una mostra dels diferents tipus de construccions de pedra en sec que hi ha a la Fatarella, i ve acompanyat d'un quadern de treball, que es pot descarregar des de la web de la Fundació el Solà, que ens proposa un munt d'activitats per els més joves.

Datos del artículo


Medidas : 164 x 168

Formato : DERECHOS

Año de publicación : 2003

Páginas : 58

Edición : 2

Noticias


Ediciones del Serbal publica sobre la pedra en sec de la Fatarella

Ediciones del Serbal publica sobre la pedra en sec de la Fatarella

 


A partir d’aquest març, Ediciones del Serbal distribueix dos llibres sobre la Fatarella. “La pedra de calar a la Fatarella” i “La pedra en sec a la Fatarella”, de la Fundació El Solà,  que incloem dins de la col·lecció “llibres de suport”   

“La pedra de calar a la Fatarella” i “La pedra en sec a la Fatarella” s’inclouen dins del projecte educatiu de la Fundació El Solà i ara ja formen part del nostre material de reforç per a secundària.  Amb aquesta col·laboració des de totes dues entitats es busca una simbiosi on Ediciones del Serbal fa de difusor de llibres ja publicats per la Fundació i a més, servirà de coeditor per a futurs projectes sobre el tema del qual a la Fatarella són experts.

La finalitat de la Fundació és conservar i difondre el patrimoni cultural que avui dia es pot trobar a la zona de la Fatarella, Terra Alta i les comarques veïnes basat en les construccions a pedra en sec que es van realitzar en aquesta zona de Catalunya. Així doncs, aquest projecte educatiu aposta per arribar i transmetre aquests coneixements als grups de primària, sobretot de la zona del tarragonès, arran d’aquestes publicacions, de les posteriors activitats d’aprenentatge proposades en forma de dossier i la possible visita al poble.

Els llibres i els documents complementaris

“La pedra en sec a la Fatarella” fou la primera publicació de la Fundació, i explica, per un públic de secundària, la característica d’aquest poble de Catalunya: les construccions de pedra seca, es a dir, una tècnica especial que consisteix a aplegar pedres i establir edificacions sense cap altre material d’unió i els diferents tipus que hi ha. Cal dir, que a més, d’aquest llibre existeixen dossiers en castellà, anglès i francès.

“La pedra de calar a la Fatarella. Una aproximació geològica” completa l’anterior llibre, aprofundint en el concepte de la pedra emprada, ja que es basa en el material en sí. Pretén seguir com una publicació de divulgació de la zona, tot i que amb un to científic.

A aquests llibres, s’ha d’afegir el material complementari gratuït que s’ofereix. Per una banda trobem “Anem a la Fatarella. Itinerari de les construccions de la pedra en sec per la serra de la Fatarella”, i per l’altra “El cas de la desaparició dels marges”. Tots dos dossiers són ideals per realitzar activitats amb els alumnes de secundària, un cop han llegit sobre el tema i, si a més a més, s’ha realitzat una visita al poble.

Sobre la Fundació El Solà

La Fundació El Solà neix l’octubre de 1999 com a una entitat sense ànim de lucre i que té l’objectiu de realitzar activitats de conservació, desenvolupament i divulgació del patrimoni cultural de La Fatarella i del material més apreciat de la zona: la pedra en sec. Té vàries publicacions, a més de les esmentades, com els “Contes de pedra i terra”, butlletins i realitza diferents exposicions.

 

Més informació

http://www.fundacioelsola.org/

09 marzo 2016